cao à la carte


cao à la carte 1.0

(business, economie en financiën)

collectieve arbeidsovereenkomst die de werknemers de mogelijkheid biedt te kiezen om bv. verlof te sparen, op atv-dagen te werken ter verhoging van het inkomen, of vrije dagen te kopen; cao die keuzemogelijkheden biedt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cao à la carte…

is een cao; is een arbeidsovereenkomst; is een overeenkomst

      Algemene voorbeelden


      De cao met keuzemogelijkheden - cao à la carte - is met een onstuitbare opmars bezig. Dit blijkt uit een onderzoek van Abvakabo, de FNV-bond voor onder meer overheidspersoneel en de collectieve sector. Van alle grote cao's die vorig jaar werden afgesloten, kende een kwart mogelijkheden om verlof op te sparen.

      Brabants Dagblad,

      Tenslotte is overeengekomen alternatieven te onderzoeken voor de bestaande regeling voor vervroegd uittreden (vanaf 60 jaar) en in de toekomst meer keuze-elementen voor individuele werknemers in het CAO-pakket in te bouwen. "Dat betekent dat we in deze CAO niet alleen verslechteringen hebben tegengehouden, maar ook mogelijkheden hebben geschapen voor vernieuwingen, zoals flexibele pensionering en CAO à la carte, waardoor het al met al toch een evenwichtig CAO-resultaat is geworden, aldus onderhandelaar mr. W. ter Welle van de VHP Financiële diensten.

      NRC,

      Politiemensen kunnen hun werkweek van de gebruikelijke 36 uur verlengen tot maximaal 40 uur, de zogenoemde 'CAO à la carte'.

      NRC,

      De FNV-bond is niet meer bang dat invoering van de cao à la carte het einde zal betekenen van verworven rechten als de 36-urige werkweek.

      Brabants Dagblad,